Як розвивати громадську активність і фонди громад на Січеславщині?

08-09 лютого 2019 року, під час форуму «Успішні практики активізації громад», Руслан Краплич за методою Фундації імені князів-благодійників Острозьких провів 3 майстер-класи  на запрошення Полтавського фонду ” Ініціатива ” спільно з Українським Центром Соціального Партнерства в рамках програми DOBRE за підтримки USAID, UCSP, Global Communities та Фонду «Ініціатива».

Під час форуму працювало більше 10 секцій.

В ході цієї роботи Руслан Краплич, посилаючись на досвід Фундації Острозьких із м. Рівне й інших фондів громад, оприлюднив модель створення фінансово й організаційно життєздатного фонду розвитку громади.

Зокрема, було визначено 4 напрямки роботи, які адмініструватиме 4 робочі органи врядування й управління. А також визначено 7 стратегічних етапів, які від моменту заснування має виконати ефективний фонд, як фінансова інституція, що має на меті залучити та перерозподілити залучені ресурси задля розвитку громади.

Інший майстер-клас Руслана Краплича був присвячений ефективному й ефектному фандрейзингу у громадах із застосуванням 7 правил, 5 груп мотивів благодійництва та 30 інструментів залучення ресурсів, які десятиліттями апробовані Фундацією Острозьких і її партнерами.

Додатково, більше 20 учасників форуму відвідали майстер-клас Руслана Краплича «Як не бути невільником Грошей і примусити їх працювати на нас?» , в ході якого було представлено закони  й теорії грошей, а також надано прогноз: хто із учасників зможе стати заможним у далекосяжній перспективі?

Важливим напрацюванням форуму був поділ успішними моделями розвитку громад до яких належить робота Молодіжних рад, Рад соціального партнерства. Чатів і Груп у соцмережах, які висвітлюють важливі аспекти життя сільської громади, де немає ЗМІ. Кооперативів, які забезпечують селян роботою і розвивають економічну (спорудження сільських ринків) і соціальну інфраструктуру. Фондів громади, який запроваджує конкурси мікрогрантів з вирішення найгостріших проблем зусиллями ініціативних груп громадян. Подібні до існуючих конкурсів грантів, запроваджених корпораціями та бюджетів участі, запроваджених місцевим самоврядуванням.

Не оминули учасники й розгляд проблем із якими стикаються громадські ініціативи та шляхів їх розв’язання. Що буде оприлюднено організаторами форуму невдовзі на сайтах.

Олександр Іваніна:

Масштабний захід Форум ” Успішні практики активізації громад в Дніпропетровській області ” завершено, але ми лише ставимо три крапки…. Далі буде… Підбили результати реалізації в 2018 році проекту ” Голос громади в місцевому самоврядуванні ”, що реалізується Полтавським фондом ” Ініціатива ” спільно з Український Центр Соціального Партнерства в рамках програми DOBRE. Що сказати… Активних та ініціативних людей в громадах з кожним днем більшає. І це приємно! Робота продовжується, тому з новими ідеями учасники та учасниці повертаються в громади, щоб похвалитися своїми здобутками вже на наступному спільному заході! Всім дуже дякуємо!!!

Анна Сарана: «Де взяти годинник часу, як був у Герміони, щоб встигнути в 2-3 місця одночасно? Так складно обрати щось одне, але в цей раз мій вибір був влучним!

Потужні спікери, круті, харизматичні тренери та неймовірно запальні учасники – це все про форум “Успішні практики активізації громад”. Дякую Голос громади в місцевому самоврядуванні за запрошення, комплекс GoodZone за комфортне розміщення, і всім, хто прийняв активну участь в організацію цього заходу. Заряд енергії та знань отримала – готова до нових звершень!»