Як залучати гроші в умовах карантину?

10 квітня 2020 року за методою Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Краплич провів 7-годинний дистанційний навчальний курс з фандрейзингу для 47 ветеранів_ок, організований ГО «СТАН» за підтримки Міжнародної організації з міграції (МОМ) та Європейського Союзу в межах  проєкту “Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей”проєкту “Підтримка реінтеграції ветеранів конфлікту на сході України та їхніх сімей”, що передбачає проведення десятиденного навчального онлайн-марафону для активних ветеранів_ок, їхніх родин, громадських діячів_ок та волонтерів_ок, котрі працюють з військовими.

Слід зазначити, що за допомогою Зум, і якісній технічній модерації, стало можливим проведення навчального курсу, який поєднував короткі лекції з індивідуальними завданнями та роботу у малих групах, після яких учасники презентували свої напрацювання, демонструючи індивідуальні та спільні плакати й конспекти занять.

В ході навчання учасники вивели 5 основних правил фандрейзингу.

 Визначили алгоритм початку й розвитку фандрейзингововї діяльності у своїх організаціях, ініціативних волонтерських групах.

Застановилися на необхідності створення та ведення бази даних фінансових партнерів, яка забезпечить систематичність комунікації та розвиток фінансового партнерства.

Впевнилися, що спочатку слід залучати людський, матеріальний, технічний, інформаційний ресурс (безоплатно надані нам товари та послуги). І лише, в останню чергу, – гроші.

Розібралися з 5 групами базових мотивів, якими послуговуються люди, ухвалюючи рішення про пожертви та надання фінансування.

Ознайомилися із 30 інструментами фандрейзингу, значну частину із яких можна використовувати дистанційно, в умовах карантину, криз, і за допомогою віддаленого спілкування через електронні й телефонні мережі та сервіси.

Як ілюстрація дієвості навчання, протягом 5 хвилин було зібрано біля 500 грн пожертв на дію видавничої програми Фундації Острозьких. І найактивніші учасники_ці, що зробили свої пожертви, отримали у подарунок посібники «Фандрейзингові кампанії» від Фундації Острозьких, направлені Новою поштою.

Зі свого боку Фундація Осрозьких продовжить консультування учасників навчань. І пропонує продовжити дистанційне вдосконалення роботи неприбуткових інституцій шляхом відвідування наступних вебінарів з комунікацій у фандрейзингу та створення ефективних проектів, запланованих на квітень поточного 2020 року через Фейс-бук Акадермію фандрейзингу.