Експерти Фундації розпочали вивчати проблему матеріального забезпечення добровольців

Експерти Фундації розпочали вивчати проблему матеріального забезпечення добровольців

Рівненські добровольці шукають шляхи забезпечення батальйону.

Бійці добровольчого формування Рівненської міської територіальної громади №1 шукають шляхи забезпечення батальйону усім необхідним. Вони з перших днів війни, залишили своїх дітей і батьків, роботу та бізнес, і взялися до зброї, аби захисти Рівне та його мешканців. Вже четвертий місяць поспіль бійці виконують завдання із оборони міста на власному ентузіазмі. Забезпечення ДФТГ здійснюється за рахунок самих добровольців і допомоги небайдужих.

Також на сайті Рівненської міськради була опублікована петиція щодо прийняття програми забезпечення добровольців. У відповідь на неї міський голова Рівного Олександр Третяк повідомив, що окремої програми не прийматимуть. Натомість Рівненський міськвиконком вніс зміни до Програми мобілізаційної підготовки та оборонної роботи на території Рівненської міської територіальної громади на 2021–2025 роки. Рішенням передбачається «сприяння розвитку підрозділів добровольчих формувань Рівненської міської територіальної громади, в тому числі створення належних умов та матеріального забезпечення їх діяльності. Участь у забезпеченні заходів з підготовки добровольчих формувань місцевого значення». Так, на ДФРМТГ №1 в частині заохочення його членів, утримання та поточний ремонт службових приміщень, придбання спорядження, засобів зв’язку, форменого одягу, та інших матеріально-технічних засобів до кінця року передбачили з розрахунку на кожного добровольця близько 2 грн у день.

Не отримавши необхідної допомоги зі сторони територіальної громади, яку захищають добровольці, бійці та їх родини й надалі потребують підтримки. Наразі вони шукають шляхи вирішення цього питання і звертаються до усіх небайдужих з проханням допомогти.

Нагадаємо, ДФТГ є військово-цивільною складовою територіальної оборони. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення здійснюється за рахунок і в межах Державного бюджету, місцевих бюджетів та інших не заборонених державою джерел. У Рівному ж це питання поки що до кінця не врегульоване.

А тим часом у місті Сарни Рівненської області прийняли зміни до Програми підготовки територіальної оборони та місцевого населення до участі в русі національного спротиву. Нею до кінця 2022 року передбачається більше 3 мільйонів гривень на забезпечення потреб добровольців.